HTML

Energiahatékony Wekerle

Wekerletelep lakosságának energiahatékonysági igényeit összeegyeztetése a műemléki jelentőségű területtel szemben támasztott elvárásokkal

Friss topikok

energetikai kerekasztal-beszélgetés - összefoglaló

2011.10.04. 23:00 [dániel]

Dátum: 2011.10.04.

Helyszín: WTE iroda, Bp. XIX. Kós Károly tér 10

Résztvevők: Szeghi Gábor építész, energetikai tanúsító, Dr. Osztroluczky Miklós építészmérnök, egy. tanár, Wurdits Orsolya építőmérnök, energetikai tanúsító, Molnár Ambrus gépészmérnök,Horváth György, Mészáros György napenergetikai szakértő, Kocsis István gépészmérnök, valamint Gyulai István főépítész és a WTE Építészklubjának és Zöld Hajtás Klubjának tagjai

 

A beszélgetés résztvevői az alábbi konklúziókat tették

 

Külső falak: 10 cm külső oldali hőszigetelés javallott. 6 cm azonban már jelentős javulást okoz. Indokolt esetben (pl. védendő homlokzatok) belső oldali párakomfort hőszigetelés (Multipor, Promatect/Masterclima) ajánlott. Párazáró fóliás belső oldali hőszigetelés nem ajánlott.

- Lábazat: hőszigetelése fallal azonos vastagságban történjen XPS habbal, vakolva vagy lapkaburkolattal

- Nyílászárók: a kapcsolt gerébtokos ablakok belső szárnyának feljavítása ajánlott rátét üveggel, hőszigetelő üvegezéssel, vagy komplett belső ablakszárny-cserével. Ablakcsere csak elkorhadt ablakok esetében indokolt.

- Tetőtér: 25 cm hőszigetelés ajánlott, a meglévő hőszigetelés állapotának ellenőrzése szükséges. A tető síkjának emelésével, vagy belső oldali kiegészítéssel lehet elhelyezni a hőszigetelést. A fújt hőszigetelés akár kiegészítő jelleggel is javasolt.

- Padlásfödém: a borított gerendás födém közei fújt hőszigeteléssel kitölthetőek. Meglévő padlás-rétegrendre felhordott 2 x 10 cm könnyű (de min. 40 kg/m3) üveggyapot gazdaságos megoldás.

- Gépészet: a javaslatok megoszlanak a gazdaságilag megtérülő és a klímatudatos szempontból előnyös beruházások között;
- gazdaságilag megtérülő: korszerű gázkazán, termosztatikus radiátorszelep, intelligens termosztát, fordulatszám-szabályozású szivattyú.

- klímatudatos: geotermikus fűtés-hűtés és használati melegvíz készítés, az épület hőszigetelésével kombinálva, akár több lakás közös beruházásaként ("energiasufni") Amennyiben felülethűtésben is gondolkodunk, gazdaságilag is javasolt a talajszondás hőszivattyú létesítése.
- napkollektor létesítése használati melegvíz-készítésre szakmailag nem indokolható, a magas bekerülési költsége és anyagszükséglete ellenére energiaköltségeink 1/10-ed részét takaríthatjuk meg vele.
- szellőztetőrendszer kiépítése a klímatudatosság igényén túl komfortérzet javulást eredményez, valamint pollenallergiások számára javasolható. Megtérülési ideje azonban több, mint 25 év.

 

Megjegyzések:

- a fotovoltaikus rendszerek (napelem) ma még nem elterjedtek, gazdaságilag nem megtérülőek. Ám jelentős fejlődés előtt állnak. Elképzelhető, hogy egy átlagos lakás villamos energiaigényét már 5 m2-en meg lehet majd oldani. Érdemes figyelembe venni a szabályozás megváltoztatásánál. (Szeghi Gábor utólagos megjegyzése)

- Jelenleg csak a lakóépületeket vizsgáltuk, azonban rendkívül kívánatos lenne a wekerlei középületek energetikai korszerűsítése.

- Energetikailag és gazdaságilag előnyös az egyedi fűtési rendszerek házközpontivá alakítása.

 

Szeghi Gábor

az energetikai kerekasztal-beszélgetés szervezője

Szólj hozzá!

Címkék: energetikai kerekasztal beszélgetés

A bejegyzés trackback címe:

https://energiahatekonywekerle.blog.hu/api/trackback/id/tr33356390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása