HTML

Energiahatékony Wekerle

Wekerletelep lakosságának energiahatékonysági igényeit összeegyeztetése a műemléki jelentőségű területtel szemben támasztott elvárásokkal

Friss topikok

Leleményes finanszírozás

2012.03.07. 09:35 [dániel]

 Az Energiahatékony Wekerle projekt minden kerekasztal-beszélgetése a lakásfelújítás egy-egy részletéről szólt. Az energetikai és műemléki kerekasztalról korábban már olvashattak. A januári beszélgetés témája a finanszírozás volt. A meghívott előadók mind egy-egy gyakorlatban már kipróbált, jól működő megoldást mutattak be. Egyik sem arról szólt, kitől kapunk pénzbeli támogatást – inkább arról, hogy helyi összefogással hogyan segíthetünk magunkon. Több újszerű ötletet kaptunk, ami a Wekerlén is megvalósíthatónak tűnik:

Közösségi alapítvány

Első előadónk Scsaurszki Tamás volt (Gyökerek és Szárnyak Civil Fejlesztő Műhely), aki elmesélte, hogy Ferencvárosban található Magyarország első közösségi alapítványa, amit lokálpatrióta lakók és vállalkozók tartanak fenn. Bevételeiket adományokból és ötletes akciókból (például az "Igyál egy szódát Ferencvárosért!") szerzik, ami a vállalkozóknak bizalomerősítő reklám is.  A pénzt a lakók kívánsága alapján helyi célok támogatására használják fel. Hozzászólásból (Nagy Tamás) tudtuk meg, hogy ma már a közhasznú egyesületek (mint a WTE) is hasonló jogosítványokkal rendelkeznek.

Társadalmi vállalkozás

Tóth Laura (NESsT) a szekszárdi Kékmadár alapítvány nonprofit vállalkozásán keresztül mutatta be, hogy lehet egy vállalkozás egyszerre szociális célú és nyereséges. Egy neves szakáccsal működő egészséges ételeket kínáló éttermet nyitottak, kizárólag fogyatékos kiszolgálókkal és konyhai személyzettel . Az önkormányzatnak is szállítanak ebédet, ami állandó forgalmat biztosít. A vállalkozás induló-tőkéjét pályázaton nyerték. Az étterem második évében már nyereséges volt. Az alapítvány az étterem profitját más, közhasznú programjaira fordítja.

"Energiaklub"

Severnyák Krisztina (Energiaklub) elismeréssel szólt helyi kezdeményezésünkről. „Wekerle érték és nem divat” Arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiatakarékos felújításnál is működik a vásárlói klub elve: Ha egy társasház, vagy akár egy nagyobb tulajdonosi közösség összefog és egy-személyes vevőként árajánlatot kér egy kivitelezőtől, vagy egy hitelbanktól, akkor sokkal kedvezőbb feltételeket kap, mintha egy magánember kér ajánlatot.

Ismertette az ESCO vállalkozási modellt is, aminél az energiát megtakarító felújítást végző vállalkozó maga finanszírozzá a munkáját és a megrendelő mindig annyit törleszt, amennyivel kevesebbet kell fűtenie.

Közösségi kölcsön

Szabó Károly (noba.hu) honosította a külföldön sok millió embernek kiutat kínáló internetes rendszert, amiben magánemberek profitorientált bankok nélkül adnak és vesznek kölcsönt egymástól. A rendszer szegény és gazdag országokban egyaránt óriási sikernek örvend. A kockázat kicsi, mivel a "hitelezők" minden kölcsönbe csak egy kis összeget adnak.  A PSZÁF a noba.hu-nak egyenlőre csak zárt körben engedélyezi a kamatos kölcsönzést.

Közösségi Bank

A MagNet bank képviselője nem tartott előadást, de ismertette a bank újszerű kezdeményezését - pénzintézeti keretek között teszi lehetővé a betétes és hitelfelvevő közötti átlátható kapcsolatot.

[dániel]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://energiahatekonywekerle.blog.hu/api/trackback/id/tr374294752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása