HTML

Energiahatékony Wekerle

Wekerletelep lakosságának energiahatékonysági igényeit összeegyeztetése a műemléki jelentőségű területtel szemben támasztott elvárásokkal

Friss topikok

Lakossági kezdeményezést fojtanak el Wekerlén!

2012.11.05. 13:54 [dániel]

kialtvany_ewp_1352120031.png_916x799

 

Teljes kiáltvány itt található: https://docs.google.com/document...

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://energiahatekonywekerle.blog.hu/api/trackback/id/tr274858448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevem Johnny 2012.11.10. 20:06:07

Sajnálatos, hogy a kezdeményezés nem ért célba. Azért pár megjegyzésem lenne a tartalmával kapcsolatban:
- ablakszárnyak fehér színének előírása: eredetileg nem valószínű, hogy fehérek voltak az ablakok, a korabeli ff fotókon is a spalettával megegyező árnyalat vehető észre, valamint én már csiszoltam le ablakszárnyat, ott pl. előjött a zöld szín, állítólag az egész ház zöldben pompázott régen.
- hőszigetelés/spaletták pótlása/ablakok kihozása külső síkra: szerintem nem jó előírni társasházaknál, hogy ha a lukas gatyáját kicserélné az ember (hőszigetelne), akkor köteles inget is váltani (spalettát pótolni/esetlegesen már cserélt ablakot megbolygatni). Ha egy társasház összegyűjti azt a pár millió forintot, ami szükséges, hogy a homlokazatot rendbetegye, akkor irreális elvárás, hogy költsön az ablakokra is. Általában az ablakokat a tulajdonosok maguk cserélik, a hőszigetelést viszont csak közösen lehet megoldani. Ennek extra költségeit, főleg azok, akik már ablakot cseréltek, félő nehezen vállalnák. Közös pénzből pedig az ablakokra is költeni - ez ellehetetleníti a szigetelést. Még mindig jobb egy felújított homlokzat, nem teljesen egységes ablakokkal, mint egy lepusztult, ugyanilyen ablakokkal.
- pozitív lábazat: erre valamilyen vízorr megoldás engedélyezett lenne? Régen nem foglalkoztak ezzel, de fontos, hogy ne ázzon le a frissen elkészített lábazat...minthogy a függőfolyosókon is hiányzik ez a műszaki megoldás, az eredménye meg is látszik sok helyen.

[dániel] 2012.11.10. 23:15:57

@nevem Johnny: ablakszárnyak színével kapcsolatosan egyetértek az észrevételeddel. Szerintem azért lett fehér, mert ez lett divat a Wekerlén, Hollandiában is jellemző a régi ablakoknál a nyíló szárny és annak üvegosztói fehérre mázolása. A világos szín jobban mutatja a kiosztásokat. A hetvenes években? divatba jött sötétbarna bevonat az ablakot sötét lyukká változtatja (lsd pl. gödöllői kasztély), ami nekem nem tetszik.
ablak kihelyezése: ez egy kompromisszum (vastag hőszigetelés ellenzői és támogatói között), amit személyesen is támogatok. A meglévő ablak külső elemét 25 ezer Forintért hozzák ki. Újszerű ablak még egyszerűbb áthelyezni. Ablakkáva kialakítása majdnem ugyanannyiba kerül, hőhidat okoz, és változtatja a ház architektúráját.

nevem Johnny 2012.11.12. 10:16:12

@[dániel]: A sötétbarna spaletta nekem sem tetszik, és ez minden, csak nem eredeti szín.
Én inkább arra gondoltam, hogy hőszigeteléskor köteleznék a már cserélt ablakok gerébtokosra visszaállítását...na akkor annyi lenne a hőszigetelési projekteknek, és ez nagyon remélem, hogy nem fog megtörténni.
Bár egy modern ablak kihelyezése is elég jelentős helyreállítási munkákat kíván belül, de ez talán még elfogadható. Más kérdés, hogy egy ablak hogy áll meg a szigetelésben? Vagy valami fa keretben?

[dániel] 2012.11.12. 15:01:40

@nevem Johnny: Nem tudom, honnan szedted azt, hogy "hőszigeteléskor köteleznék a már cserélt ablakok gerébtokosra visszaállítását", de biztos nem az "Energiahatékony Wekerle" javaslatból! Abban pont az a lakossági kívánság került, hogy menthetetlen gerébtokos ablak lehessen cserélni engedélyezett modern ablakra.
Ha felújítási terveid, ötleteid vannak, akkor keressél emailben!

nevem Johnny 2012.11.13. 16:03:46

@[dániel]: Ez jó hír, hogy ilyen tényleg nincs benne, a kihelyezéssel kapcsolatos dolgokba "olvastam bele". Ezt tényleg elfogadhatná a T. hatóság, lévén értelmét nem látom ezeknek az ablaktípusoknak, viszont a mindenféle osztású és színű új fa és műanyagablakok terjedését jó lenne szabályozni, betartható módon.
Ha lesz ötletem, kérdésem még, ígérem megírom!

mam0ka 2012.12.26. 13:43:30

Sajnos a blogot teljességében még nem tudtam elolvasni (tervezem), a koos.hu-ról kerültem ide. Ölet: helyi népszavazás a rendelet-tervezetről?
Nem tudom, kötelező érvényű-e ha összejönne is.

mam0ka 2012.12.26. 13:50:12

Nagyon örülök, hogy ilyen közösséget lehet találni, ahol hozzáértők magukra vállalják az ügyet. Építészek, jogászok nélkülözhetetlenek
Úgy gondolom, országosan kellene rendbe tenni az építés -benne felújítás, korszerűsítés- területét.
Az egész téma egy szerencsétlenkedés az umbulda érdekében.

[dániel] 2012.12.31. 18:55:18

@mam0ka: Úgy tűnik, az önkormányzat visszavonta a tervezetet, mert semmi hírt nem kaptunk az októberi közmeghallgatás óta (vagy olyan csendesen fogadták el, hogy ki se hirdették)
süti beállítások módosítása